Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Для оформлення платних послуг в поліклініці необхідно надати ідентифікаційний код. Телефон запису на КТ +38(093) 249-78-21 для платних пацієнтів.

15.01.2019

Планування Сім’ї

У гінекологічному відділенні поліклініки МВС лікарі допомагають жінкам у питаннях  планування сім’ї та методу контрацепції.

Досвідчені лікарі  дають загальні поради застосування протизаплідних засобів та консультації з контрацепції. При потребі ви отримаєте інформацію  щодо методу контрацепції.

Після проведення гінекологічного огляду з кольпоскопією та УЗД органів малого тазу , а також після результатів бактеріоскопічного та бактеріологічного досліджень , виділень з піхви, цервікального каналу та уретри, з урахуванням бажання жінки, даних анамнезу та індивідуальних особливостей і віку жінки проводиться первинне призначення протизаплідного засобу.

У разі необхідності під час вибору конкретного методу контрацепції, при наявності у жінки екстрагенитальної патології, проводиться консультування у профільних спеціалістів  (терапевт, ендокринолог, уролог та інші) та призначення біохімічного обстеження , коагулограми та загального аналізу крові (ЗАК) –  за показниками.

Якщо рекомендується гормональна оральна контрацепція ( ОК ), то жінки підлягають динамічному спостереженню з УЗД контролем коагулограми та печінкових і ниркових біохімічних показників крові, ЗАК протягом застосування гормональних контрацептивів.

Якщо вибір за внутрішньо матковим  протизаплідним засобом : у жінки, за результатами бактеріоскопічного та бактеріологічного дослідження виділень , а в разі дообстеження на інфекції , які  передаються статевим шляхом, виявлений бактеріальний вагіноз – призначається відповідне лікування. Паралельно пропонується обстеження  статевого партнера на інфекційні збудники.

Після проведеної санації вагінозу за досягненням по результатам контрольних аналізів необхідного ступеня чистоти піхвових виділень і відсутності інших протипоказань, жінці проводиться введення внутрішньо маткового  контрацептиву (ВМК).

Перевага за медичними показниками і бажаннями жінок на сьогоднішній день віддається ВМК з гормональною пролонгованою дією – системі «Мірена».

Жінка після введення  ВМК отримує в повному обсязі рекомендації щодо статевої поведінки, режиму фізичних навантажень та інші.Протягом користування жінкою ВМК проводиться динамічне спостерігання з обов’язковим бактеріоскопічним, цитологічним, кольпоскопічним та УЗД контролем двічі на рік. По закінченні  терміну придатності ВМК чи за бажанням жінки, або при наявності інших індивідуальних показників , проводиться видалення внутрішньо маткового протизаплідного засобу.

Лікарі гінекологічного відділення, на підставі гінекологічного огляду та УЗД органів малого тазу, кваліфіковано допоможуть у разі необхідності первинного встановлення вагітності.  Для підтвердження вагітності за показниками призначається імунологічний тест на вагітність та дослідження крові на хоріонічний гонадотропін (ХГ).

При підтвердженні бажаної  вагітності з фізіологічним перебігом – жінка отримує рекомендації щодо необхідності спостереження у ж/к по місцю проживання з метою пролонгування вагітності.

У випадку виявлення патології вагітності надаються рекомендації, відповідно індивідуальної ситуації, а у разі необхідності жінка по швидкій допомозі госпіталізується у гінекологічний стаціонар.

Якщо вагітність не бажана, жінці, в залежності від терміну вагітності та індивідуальних особливостей ситуації, пропонують медикаментозне переривання вагітності чи обстеження на вакуум-аспірацію порожнини матки ( при затримці місячних до 20 днів) чи на штучний аборт ( при затримці місячних більше 20 днів).

Жінкам після перенесеного штучного переривання вагітності проводиться симптоматична терапія та профілактика післяабортних  ускладнень, надаються рекомендації щодо вибору подальшого методу контрацепції.

При плануванні вагітності лікарям нашого відділення проводиться підготовка жінки до вагітності. При звернені жінки проводиться своєчасна діагностика та лікування гінекологічної патології.

Перед вагітністю обов’язково рекомендується огляд гінеколога з кольпоскопією , цитологією, бактеріоскопією виділень із піхви цервікального каналу і уретри , УЗД органів малого тазу.

За показниками проводиться дообстеження : діагностичні функціональні гормональні тести , гормональне дослідження ( можна пройти у лабораторії поліклініки ), рекомендується бактеріологічне обстеження та обстеження на  TORCH інфекції, а також захворювання , що передаються статевим шляхом ; ВПЧ-інфекцію, ЗАК, ЗАС, біохімічне обстеження. При підозрі на порушення прохідності маткових труб лікарі відділення виконують ехогідратубацію.

За  необхідності жінка направляється на метросальпінгографію, краніографію, екскриторну урографію, флюорографію та ін.

У разі підозри на анамалію розвитку матки ( переритинка порожнини) , синехії,субмокозний вузол, патологію ендометрія та ін. жінка направляється на гістерорезектоскопію.

Якщо виникає необхідність, то жінка направляється на консультацію до генетика, ендокринолога, уролога, фтізіатра, дерматолога, терапевта, кардіолога, проктолога та інших профільних спеціалістів.

Якщо у жінки констатується безпліддя, крім вище перерахованого обстеження проводится спермограма чоловіка.При безплідності жінки, яка пов’язана з відсутністю овуляції, призначається гормональне лікування з метою досягнення двохфазного овуляторного менструального циклу.

При наявності великих субсерозних  фіброматозних вузлів , кіст яєчників злукового процесу при плануванні вагітності процесу ОМТ хвора направляється на хірургічну лапораскопію або на лапаратомне хірургічне  лікування.

У складних випадках безпліддя , особливо з трубним його фактором , жінки направляються до консультанта репродуктолога Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини (КМЦРПМ).

(с) 2024

Запис до лікаря