Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Для оформлення платних послуг в поліклініці необхідно надати ідентифікаційний код. Телефон запису на КТ +38(093) 249-78-21 для платних пацієнтів.

06.05.2019

Зроби свій відпочинок безпечним

Серед усіх захворювань найбільш розповсюдженими є інфекційні хвороби. Інфекційні збудники є причиною лихоманки невідомої етіології, різноманітної висипки, артритів, гепатитів, збільшення лімфатичних вузлів та багатьох інших хвороб.

Серед інфекційних хвороб найбільш актуальними на даний час є гострі респіраторні захворювання, грип, ангіна, «дитячі» інфекції – вітряна віспа, краснуха, кір, епідемічний паротит.

Вживання недоброякісних продуктів харчування, питної води, контакт з хворими може сприяти виникненню гострих діарейних інфекцій, вірусних гепатитів, лептоспірозу, ботулізму та ін.

Під час відвідування лісу, парку існує небезпека нараження на укуси кліщів, що в свою чергу призводить до захворювання Лайм-бореліозом.

Перебіг багатьох інфекційних хвороб часто перебігає з різноманітними ускладненнями з ураженням різних органів: міокардитами, синуситами, пневмонією, нефритами, менінгоенцефалітами та ін.

Застосування антибактеріальних препаратів може сприяти виникненню дисбактеріозу.

Інфекційні збудники можуть бути причиною тривалого субфебрилітету, астенічного синдрому.

Перебування за кордоном може стати причиною захворювання на малярію, лейшманіоз, шистосамоз та інші екзотичні хвороби.

Протозойні інфекції та гельмінтози є причиною повторного загострення хронічного гастриту, виразкової хвороби шлунку, коліту, дерматитів, алергічних реакцій, діареї та ін.

Ризикова поведінка часто призводить до виникнення захворювань, що передаються статевими та іншими шляхами: вірусні гепатити, ВІЛ-інфекція, хламідіоз та ін.

Несвоєчасне звернення до лікаря загрожує ускладненим перебігом хвороби та смертельними наслідками. 

Зроби свій відпочинок безпечним!

Рівень життя громадян нашої країни, розвиток туристичного бізнесу робить доступним відпочинок в найрізноманітніших місцях нашої планети.

Слід пам’ятати, що є країни, в які без вакцинації від деяких хвороб вʼїзд заборонений і є небезпечним для життя.

Працівники туристичного бізнесу несуть відповідальність за безпеку мандрівників. Вони повинні надати мандрівнику наступну інформацію:

  • Вимога обов’язкової вакцинації проти жовтої лихоманки, холери, менінгіту, черевного тифу, гепатитів та ін.
  • Необхідність проведення протималярійної профілактичної терапії в залежності від місця мандрівки.
  • Наявність інших небезпечних факторів в залежності від місця мандрівки.

Також слід звертати увагу на своє самопочуття після повернення з екзотичних країн.

Підвищення температури тіла у таких випадках може бути пов’язаним з розвитком малярії, амебних абсцесів печінки, лептоспірозів.

Поява жовтушності шкіри та склер може бути пов’язана з розвитком гепатиту, лептоспірозу, малярії, жовтої лихоманки, амебіазу.

При появі діареї слід думати про сальмонельоз, шигельоз, ротавірусну інфекцію, малярію.

Збільшення печінки і селезінки спостерігається при малярії, черевному тифі, бореліозі, бруцельозі, лейшманіозі, гепатиті.

Збільшення лімфатичних вузлів – при філяріозі, лихоманці Денге.

Висип на шкірі спостерігається при рікетсіозах, арбовірусних інфекціях, лептоспірозі, черевному тифі, менінгококовій інфекції.

Ми завжди раді допомогти Вам зробити Ваш відпочинок безпечним.

Допомогти Вам розібратися у проблемах Вашого здоров’я допоможуть наші фахівці, в тому числі і д.мед.н., лікар-інфекціоніст вищої категорії Трихліб В.І.

(с) 2024

Запис до лікаря